Handelingsverlegen

Jargon, ik heb er gemengde gevoelens over. Het zijn voor mij onnodige en lelijke verbale slingers in de bedrijfskantine, terwijl er ook originele vondsten tussen zitten waarvan mijn fantasie volledig op hol slaat.

Neem nou handelingsverlegen. Ik heb de afgelopen weken directeuren uit het basisonderwijs geïnterviewd over good practices in aanvullende zorgarrangementen. Voor leerlingen met wat voor kort nog eufemistisch een rugzakje werd genoemd, worden nu arrangementen bedacht om passend onderwijs te kunnen bieden.

Het grootste probleem waar de scholen nu tegenaan lopen, is dat leerkrachten te maken krijgen met gedrag waar ze niet mee kunnen omgaan (omdat ze daar de tools niet voor hebben). Een leerkracht dan ‘handelingsonmachtig’ of ronduit ‘incompetent’ noemen, zou wel heel erg demotiverend werken. Daarom hebben ze er in het onderwijs een heel mooi jargonwoord voor bedacht: de leerkracht is dan handelingsverlegen.

Ik vind het een prachtige term en zie toepassingen op andere gebieden: zo hoop ik door te kunnen lopen bij de kassa als ik uitleg dat ik betalingsverlegen ben. Sterker nog, ik denk ook zomaar dat ik dit jaar belastingverlegen ben. Een acuut geval van bewegingsverlegenheid verhindert mij vanavond naar de sportschool te gaan.

Meer toepassingen? Ik lees ze graag.

0 reacties… reageer

Reageer op dit artikel

Vorige:

Volgende:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!