Dooiaanval

Door de barre koude opgesloten op kantoor, verbaas ik me over het gebruik van het woord dooiaanval. Een trendgevoelig woord, net als gevoelstemperatuur, dat ik deze week vaker hoor dan me lief is. Het voelt inderdaad een stuk kouder aan dan de -3 die de thermometer aangeeft. Maar hoera, de media melden de komst van een dooiaanval!

Grappig hoe zulks werkt: de meneer van de ene weerdienst neemt het klakkeloos over van de mevrouw van de ander. Volgens mij willen ze alleen maar zeggen dat het gaat dooien vrijdag: dat de temperatuur boven nul komt. Maar nee, het is een heuse dooiaanval! Alsof de tegenstanders van Koning Winter hem hoogstpersoonlijk van de troon komen stoten, bewapend met föhns en fleecedekens.

Om het allemaal nog iets smeuiger te maken, hebben de meteorologen de tegenstander van De Dooi ook een naam gegeven. Het is niet Koning Winter die verslagen moet worden, maar de Rusisische Beer, zoals het snijdende koufront uit Siberië bijna liefkozend genoemd wordt.

Mijn elektronische Grote Van Dale zegt dat een dooiaanval ‘het tijdelijk optreden van dooi in een periode van vorst’ is. Dat zou betekenen dat zaterdag de Russische Beer onverslagen verder trekt over de Lage Landen. Nu ja, ik ben benieuwd wie de slag gaat winnen. Ik hoop de ijzersterke alliantie van Koning Winter en de Russische Beer, want ik zou graag dit weekend een rondje schaatsen op natuurijs, mits de gevoelstemperatuur dat toelaat natuurlijk.

0 reacties… reageer

Reageer op dit artikel

Letterhelden - Tekst- & communicatie-experts Amsterdam