Eigenlijk heel gek

Raar eigenlijk: dat je je leven lang een woord gebruikt, zonder bij de betekenis of het nut stil te staan. Zo wees een vriendin me vorige week op het veelvuldig gebruik van ‘eigenlijk’. Mensen gebruiken het vaak, dikwijls ter inleiding van een negatieve mededeling, was haar opgevallen. ‘Eigenlijk ben ik het niet met je eens’ en ‘Eigenlijk hebben we daar geen budget voor’. Eigenlijk moet dan kennelijk de klap verzachten.

Eigenlijk zeg je: ‘Ik heb het niet zelf bedacht, maar we weten allebei dat het zo is’ – gevolgd door de nare mededeling.

Hmm, dat biedt perspectieven! Zou ik ermee wegkomen als ik tegen mijn buurvrouw zou zeggen: ‘Eigenlijk vind ik je een vervelende zeurkous?’ Of heb ik dit ‘bijwoord van modaliteit’(dat heb ik ook maar opgezocht hoor) dan oneigenlijk gebruikt?

0 reacties… reageer

Reageer op dit artikel

Vorige:

Volgende:

Letterhelden - Tekst- & communicatie-experts Amsterdam