Dat wordt ’m wel

Mijn naasten verwijten mij geregeld taalintolerantie, bijvoorbeeld als ik weer eens heel hard ‘Zeg maar niet!’ roep als ze een zin afsluiten met ‘zeg maar’. Ik kan het toch ook niet helpen dat ik fysiek ongemak ervaar bij bepaalde uitspraken? Bij ons thuis wordt gelukkig al jaren niet meer ge-zeg-maard, anders zou ik allang onder een dekentje liggen op een Zwitsers alpenbalkon.

Rode vlekken
Afhankelijk van mijn gemoedstoestand leiden bepaalde uitspraken tot ernstige lichamelijke reacties. Van ‘Dat gaat ‘m niet worden’ –  tegenwoordig vaak afgekort tot: ‘Dat wordt ‘m niet’ –  krimpt mijn maag in elkaar. ‘Dan heb ik zoiets van …’, geeft me al zeker twintig jaar rode vlekken in mijn nek. Gelukkig is deze laatste taaltrend langzaamaan aan het uitdoven, net als de lachwekkende poging om met ‘een stukje’ een gevoel af te zwakken (daar heb ik een stukje afkeer van).

Braakneigingen
Ik ben gelukkig niet de enige die last heeft van een lichamelijke respons op lelijke taal. Mijn kantoorgenoot Paul krijgt lichte braakneigingen van ‘Ik ben er klaar mee’ en ‘Dat trek ik niet’. Laatst attendeerde hij me op de nieuwe manier om aan te duiden dat je ergens niet toe in staat bent. In dat geval volstaat kennelijk: ’Ik lig ervanaf’.

Stoplappen
Waar
lig je vanaf? Van het padje (huuh!), de rails? Waar ben je klaar mee en hoezo eigenlijk? Wat trek je niet? De last des levens? De kar? Ha, daar komt de aap uit de irritatiemouw! Deze frasen ervaren sommige mensen blijkbaar als hinderlijk omdat ze nietszeggend zijn, overdreven en klakkeloos overgenomen bovendien. Tot quilts uitgesponnen stoplappen, die moeten verhullen dat je zelf de woorden niet kunt vinden om je ervaringen en gevoelens te beschrijven.

Discriminatie
Taalintolerantie is dus welbeschouwd discriminatie van de minder verbale medemens. Oei, dat is nou ook weer niet de bedoeling. Ik beloof beterschap. Vanaf nu zal ik mijn fysieke reacties op blabla-frasen proberen te verbergen. Ik knik glimlachend als de barman zegt: ‘Een salade? Dat gaat ‘m niet worden. De kok ligt ervanaf en trekt het niet vandaag, zeg maar.’ Hoe leuk is dat?

2 reacties… reageer
  • Lilian jul 9, 2020, 6:38 pm

    ‘Hij is weer goed!’ 😉

    • Brigitte Buissink jul 10, 2020, 11:32 am

      Dank je wel, Lilian.

Reageer op dit artikel

Vorige:

Volgende:

Letterhelden - Tekst- & communicatie-experts Amsterdam