Je weet het pas als je het weet

Je weet het pas als je het weet. Deze Cruijffiaanse uitspraak bedacht ik zojuist als noemer voor een bepaalde serie woorden en uitdrukkingen. Je gebruikt ze jaaaaren verkeerd, totdat iemand je daar op wijst of je ze een keer opzoekt. Zoals sowieso, per se, weleens (aan elkaar), ten minste (‘minimaal’) en bij dezen (mét n).

Hij zal toch niet ooit… Gelukkig, Google leert mij dat de veelgemiste voetbalheld een soortgelijke uitspraak deed, maar niet exact dezelfde: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Nog veel mooier natuurlijk, maar het dekt niet volledig deze lading.

Je weet het pas als je het weet kan ook slaan op andere inzichten. Ik was zeventien toen ik erachter kwam waarom een T-shirt een T-shirt heet. Voor mij was het een tieshurt, punt. Daar had ik verder geen gedachtes bij. Ik was nog veel ouder – gênant veel ouder – toen ik me realiseerde dat een scheidsrechter niet een heel pak gele kaarten bij zich droeg, maar slechts één. Dat zag ik pas toen ik het doorhad.

Wat weet jij pas sinds je het weet? Ik hoor het graag. Geef daarbij alsjeblieft even aan of ik je inzicht mag delen en zo ja: anoniem of met voornaam.

1 reactie… reageer
  • Sam sep 3, 2016, 1:58 pm

    Dat Canda (huismerk c&a) gewoon C and A aan elkaar is. Was ik 16 oid (nu 38)

    Dat sprinters een andere kleursamenstelling hebben dan intercity’s. Vertelde een vriendin mij tussen neus en lippen door toen ik ca 22 was.

    #vandiedingen

Reageer op dit artikel

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!