Het foutje die me opvalt

Oplettende lezers zullen onmiddellijk de taalfout in de titel herkend hebben. Ik vrees echter dat hordes Nederlanders er geen enkel probleem mee hebben, want steeds vaker hoor ik mensen die gebruiken, waar ze toch echt dat zouden moeten bezigen. Zelfs mijn beste vrienden, over het algemeen hoogopgeleide types, lijken niet te weten dat je naar een onzijdig woord (een het-woord) verwijst met dat en niet met die.

Het meisje die’ is nog een begrijpelijke fout, want een meisje is een vrouwelijk wezentje, maar ik hoor ze ook zeggen: ‘Laatst werkte ik voor een bureau, die pas na drie maanden betaalt.’
‘Wie zonder taalfouten spreekt, werpe de eerste klinker’ (vrij naar Loesje); zelf moest ik een jaar of wat geleden terechtgewezen worden door een medetaalneuroot. Sindsdien ben ik erop gaan letten en merk ik dat bijna iedereen aan het dieën is. Gisteren nog hoorde ik op straat: ‘Niet weer dat blauwe jurkje, die draag ik al zo vaak.’ Let op mijn, maar vooral op andermans woorden, en ook jou zullen de schellen van je oren vallen.

0 reacties… reageer

Reageer op dit artikel

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!